Michel vertegenwoordigd de ZFCO in Zeeuws Vlaanderen.

Wie?
Michel van Bunder
44 jaar; getrouwd, vader van 3 kinderen; woonachtig in Kloosterzande

En verder?
Ik ben in 2003 afgestudeerd als Fysiotherapeut aan de Avans Hogeschool. Na mijn studie ben ik gestart met werken in een eerstelijns praktijk. In 2007 startte ik een eigen praktijk Fysiek fysio & zorg. Inmiddels heeft onze praktijk 5 locaties binnen Zeeuws Vlaanderen.

Vanuit de overtuiging dat we samen verder komen en dat fysiotherapie een oplossing kan zijn voor de vele uitdagingen waar we in de eerstelijn tegenaan lopen, hebben we in 2009 samen met 21 praktijken, de coöperatie Fysio Omni in Zeeuws Vlaanderen opgericht. In de jaren die volgden werd mijn interesse m.b.t. de ontwikkelingen in de eerstelijn steeds groter. Ik wilde hieraan graag vanuit de fysiotherapie een actievere rol spelen. Om deze reden besloot ik me kandidaat voor het bestuur te stellen. In 2018 werd ik op de ALV verkozen tot voorzitter van de coöperatie Fysio Omni.

In de jaren die volgden deden we samen met CZ een aantal praktijk overstijgende pilots. Door verschillende factoren (oa door pensionering van collega’s, grotere werkdruk enz…) werd het voor ons als bestuur steeds lastiger om projecten van de grond te tillen. Daarnaast is het belang van samenwerken met andere coöperaties en organisaties in het kader van de regionalisering van zorg steeds groter geworden. In 2022 werden de eerste gesprekken gevoerd met de toen net opgerichte ZFCO over samenwerking. Al snel werd duidelijk dat we dezelfde doelen nastreefden en op dit gebied elkaar konden versterken. Daarnaast zaten we voor dezelfde projecten ook steeds met mensen van twee verschillende coöperaties aan tafel. Vanuit de intentie om zo effectief mogelijk met mensen, middelen en geld om te gaan, concludeerde zowel Fysio Omni als de ZFCO dat een samengaan van beide coöperaties de beste stap zou zijn. Op de laatste ALV van de ZFCO werd dit door de leden formeel bekrachtigd.

Op persoonlijk vlak ben ik graag bereid een bijdrage te leveren aan de positie en ontwikkeling van ons vak in de eerstelijn voor Zeeland en de regio Zeeuws Vlaanderen in het bijzonder. Ik zie dat we voor grote uitdagingen staan en dat we deze alleen in gezamenlijkheid het hoofd kunnen bieden. Ons vak kan een belangrijke pijler worden in de transitie van curatieve naar preventieve zorg. Dit kan alleen wanneer we anders gaan denken over hoe we de fysiotherapeutische zorg gaan organiseren. Ik realiseer me terdege dat we nog maar aan het begin van deze transitie staan en dat we hierin ook afhankelijk zijn van hoe andere stakeholders onze zorg waarderen. Maar tegelijkertijd zullen we nu al moeten nadenken over hoe ons vak erover 5 of over 10 jaar uitziet. Alleen door onze mening zal de wereld niet veranderen. We zullen in de praktijk moeten laten zien wat ons waarde is. Samen met de 5 andere praktijken leveren wij hier graag een constructieve bijdrage aan.